-

Tjenesteoversikt

Jordmortjeneste

Jordmor er ansvarlig for oppfølgingen av gravide i kommunen, i samarbeid med legene.
Etter fødsel tilbyr jordmor hjemmebesøk, jf. retningslinjer for barselomsorgen.I samarbeid med helsesykepleier og foreldreveileder i helsestasjonstjenesten arrangerer jordmor foreldreforberedende kurs.
Jordmor har kontor på Lena helsestasjon.
Kontakt for timebestilling på telefon 90 67 78 37.

Barn i magen – foreldreforberedende kurs

Kurset skal bidra til forberedelse til fødsel og styrke tryggheten i foreldrerollen. Dere får også anledning til å bli kjentmed andre som venter barn. Passer for både 1.gangsforeldre og dere som har barn fra tidligere.

Helsestasjontjenesten driver forebyggende og helsefremmende arbeid i kommunen, særlig rettet mot barn, unge og foresatte. Helsestasjonen er et lavterskeltilbud, noe som betyr at du kan ta kontakt ved behov, enten på telefon eller ved å komme innom.  Her kan du få råd og veiledning om barns vekst og utvikling. Helsestasjonen samarbeider blant annet med fastlege, fysioterapeut, barnehage, psykisk helsetjeneste, PPT og barnevernet.

Les mer om tjenesten
  • drop-in
  • gratis helsetilbud for alle ungdommer i kommunen
  • helsesykepleier og lege til stede
  • ansatte har taushetsplikt

Benytt helsestasjon for ungdom dersom…

  • …du trenger noen å snakke med i forhold til psykisk, fysisk og seksuell helse
  • …du ønsker seksualopplysning
  • …du ønsker prevensjon
  • …du trenger å teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner

Sted og tid

Lena Helsestasjon, rådhuset på Lena

Tid:

  • Torsdag 15.00 – 17.00 (helsesykepleier og lege til stede). Ved behov for bistand utover denne åpningstida, ta kontakt på telefon 906 77 837

Stengt i skoleferier, men det er mulig å henvende seg på Lena helsestasjon.

 

 

Tjenestenes oppgaver er hjemlet i helse og omsorgstjenestelover § 3-2, hovedsakelig i punktene 1, 4 og 5.

  • Helsefremmende og forebyggende tjenester
  • Utredning, diagnostisering og behandling
  • Sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering

Vi ønsker å bidra til at alle innbyggere i kommunen opplever mestring, selvstendighet og deltagelse sosialt og i samfunnet.Tjenestene som tilbys er både individrettet og gruppebasert.

Egenandel fysioterapi finner du på nettsiden til helsenorge.

Vi har også seniortilbud innen trim og fysisk aktivitet.

Informasjon om klageadgang finner du under «Lov om pasient og brukerrettigheter». (DOCX, 16 kB)

Følg gjerne Totenterapeutene på facebook.

Familieteamet i Helsestasjonstjenesten er et lavterskeltilbud som tilbyr utvidet støtte og veiledning til familier som ønsker det.
Familieteamet består av veiledere med ulik veiledningskompetanse. Fokus i arbeidet er den enkeltes mulighet til mestring.

Arbeidsområder

  • foreldreveiledning, endringsarbeid
  • rådgivning
  • samtaler med barn og ungdom
  • støttesamtaler
  • familiesamtaler

Mål

  • å styrke foreldrene i deres foreldrerolle
  • fremme god psykisk helse hos barn og unge
  • forebygge utvikling av psykososiale utfordringer eller problemer

Tilbudet er ment for

  • Familier eller enkeltpersoner, som kan kontakte oss selv.
  • Samarbeidspartnere, som kan henvende seg til oss på vegne av familier eller enkeltpersoner som ønsker hjelp.

Les mer om tjenesten her

PP-tjenesten hjelper barn, unge og voksne som har behov for særskilt tilrettelegging, i tillegg til å hjelpe barnehager og skoler med å legge til rette for det. Målet er at de som trenger det får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud.
PP-tjenesten jobber etter opplæringsloven § 11-13 og barnehageloven § 33.

 

 

Les mer om tjenesten

Logopedi handler om utredning, terapi, opplæring og bruk av kompensatoriske teknikker for kommunikasjon, spising og svelging.

Kommunen har ansatt logoped som har ansvar for å følge opp barn i barnehagealder, barn i grunnskolealder. Denne logopeden er ansatt i PPT.

De fleste sakene som drøftes, utredes og følges opp av den kommunalt ansatte logopeden omhandler ulike typer kommunikasjonsvansker med hovedvekt på generelle språkvansker, fonologiske- og artikulatoriske vansker samt talebruddvansker.

Logoped kan kontaktes for drøftinger både når det gjelder tilrettelegging i barnehager/skoler generelt og når det gjelder tiltak rettet mot enkelte av barna. Dersom barnehageansatte eller skoleansatte ønsker å drøfte barn ikke-anonymt, krever dette samtykke fra foresatte.

Ved henvisning av barn til logoped brukes henvisningsskjemaet til PPT der det er egen avkryssingsrute for logopedoppfølging.

Kommunen har per i dag ikke ansatt logoped for voksne. For voksne som trenger logopedtjeneste er lege henvisende instans. Kommunens tildelingsenhet og NAV kan gi opplysninger om saksgang for voksne som trenger logoped samt informer om hvilke privatpraktiserende logopeder som finnes i nærområdet.

 

Læringsmiljøteamet i Østre Toten er et tverrfaglig team, som driver veiledning ut mot barnehager og skoler i kommunen for å skape et bedre læringsmiljø for alle barn.
Henvisning til læringsmiljøteametTeamet består nå av tre veiledere, Une Fremstad (spesialpedagog), Kim Espen Hansen (barnevernspedagog) og Siri Mette Willerud (barnehagelærer). Disse tre er veiledere med ulik barnefaglig bakgrunn, noe som danner et bredt grunnlag for veiledningene.Læringsmiljøteamet er et lavterskeltilbud for alle barnehager og hele grunnskolen i vår kommune. Teamet kan bistå i saker der det er rimelig å anta at endring i barnehagemiljø/skolemiljø, med fokus på relasjoner og gruppe-/klasseledelse, kan bidra til positiv endring i atferd i barne-/elevgruppa og også for enkeltbarn.Når vi samarbeider med en barnehage/skole er vi inne og observerer i tillegg til at vi har veiledningsmøter med ansattgruppene. I noen tilfeller kan det være aktuelt at vi gjennomfører barne-/elevsamtaler. Da vil foreldre/foresatte få mer utfyllende informasjon om dette.Læringsmiljøteamet kan også bidra med aktuelle kurs og fagdager for barnehager og skoler, i tillegg til å ha foredrag på foreldremøter.

SLT er en Samordningsmodell for Lokale, forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet. SLT sikrer at de ressursene som allerede finnes hos kommunen og politiet blir mer samkjørte og målrettede. Modellen bidrar til å koordinere informasjon, kunnskap og ressurser mellom kommunale aktører og politi, men også foreldre, næringsliv og frivillige lag og organisasjoner.

les her

Barnevernet skal være en garanti for at alle barn og unge blir sikret omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter. De skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast. Barnevernets arbeid er en blanding av støtte og kontroll. De skal gi hjelp og støtte slik at hjemmet kan klare sitt oppdrageransvar, men har òg plikt til å gripe inn dersom støtten ikke nytter.

 

Les mer om tjenesten her

Familievernkontoret gir tilbud om behandling og rådgivning når det er vanskeligheter eller kriser i familien. Du kan ta direkte kontakt med et familievernkontor, og alle ansatte har taushetsplikt. De kan gi råd og veiledning til hele familien, til par eller til enkeltpersoner. Familievernkontoret tilbyr òg kurs og gruppeopplegg om aktuelle familie- og samlivstema. Familievernkontoret utfører obligatorisk mekling.

Les mer her

Krisesenteret tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning til alle kvinner, menn og barn som har blitt utsatt for vold eller trusler i nære relasjoner. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Senteret tilbyr ikke hjelp til voldsutøveren.

Du kan ta direkte kontakt med et krisesenter, og alle de ansatte har taushetsplikt. Vi kan blant annet tilby deg:

  • Et menneske som lytter til det du vil fortelle
  • Informasjon om rettigheter, råd og veiledning på telefon eller ved oppmøte
  • Et midlertidig botilbud for deg og barna dine.
  • Hjelp til å få kontakt med lege, advokat, politi, sosialkontor eller andre hjelpeinstanser

Krisesenteret vil, i samarbeid med deg, vurdere hva som skal til for at du skal være trygg på senteret. Dersom krisesenteret ikke kan beskytte deg godt nok, skal kommunen og politiet sammen finne et sted du kan bo.

Les mer her

 

http://www.hvorlite.no/ er en nettside om vold i nære relasjoner og gir informasjon om hvor lite du skal finne deg i.